Aktuellt


Aktuellt i Jerle Stad


Ladda gärna ner vårt reklamblad via knappen nedan, skriv ut och sätt upp på lämplig plats, så så många som möjligt får chansen att besöka oss. Tack på förhand.Jerle Stadsfest 25 maj


Traditionsenliga stadsfesten sista lördagen i maj


I år har vi fler marknadsknallar än någonsin på plats, cirka 25 stycken, så det kommer att bjudas rejält på utbudet och det kommer garanterat finnas något för alla smaker.


Liksom förr om åren är det den gamla huvudgatan förbi Svalbo som utgör marknadsgata. Här kommer ni träffa såväl hantverkare som matkreatörer denna stadsfest. Eller vad sägs om ätbart såsom ägg, karameller, honung och kalvdans? För att att inte glömma nämna glass och dryck?


Är man inte sugen på att handla något ätbart finns såklart keramik, barnkläder, smide eller varför inte strosa runt och titta på vintageloppis eller återbruk?


Ett nytt inslag i år är stadsfestens barnavdelning som innehåller loppis med fokus på de yngsta besökarna samt fiskdamm och skattjakt - spännande värre!


Traditionen trogen kommer det även att bjudas på musik. Tröstlösa Kapell gör ett återbesök och spelar samt att Trollkarlen Leo Kim rör sig också bland besökarna med sina trick. För den som vill veta mer om historien kring Jerle Stad anordnas vår populära stadsvandring med Jan Olsson och Maria Andréasson Engberg som historieberättare..


Så notera lördagen den 25 maj i edra kalendrar, upplev marknadskänsla med historisk touch i Sverige minsta och enda stad


HÅLLTIDER


11:00 Jerle Stadsfest öppnar

11:30 Tröstlösa Kapell

12:30 Stadsvandring

13:00 Tröstlösa Kapell

13:45 John B Johnsson

14:30 Tröstlösa Kapell

16:00 Järle Stadsfest avslutas


Årsmöte 2024


Verksamhetsberättelse


Den 12 mars genomförde föreningen sitt sjätte årsmöte i ordningen sedan föreningen bildades 2018.


Det var ett dryga 10-tal medlemmar som slöt upp till årsmötet på Svalbo Café vilket avslutades med en härlig och pratglad fikastund efteråt.


Du finner verksamhetsberättelsen i pdf-format via knappen nedan.


Domen i Mark- och miljööverdomstolen överklagas till Högsta domstolen


Juridiska frågor kvarstår att rätas ut av högre instans.


Efter överläggningar med vårt juridiska ombud har sakägarna vid Järle Kvarndamm beslutat att överklaga domen från den 14 juni till Högsta domstolen. Denna överklagan görs av sakägarna med stöd från Jerle Stadsförening, tillsammans med Nora Kommun, via vårt ombud Arvid Sundelin.


Därav har domen från Mark- och miljööverdomstolen, som skulle ha vunnit laga kraft per den 12 juli ej vunnit laga kraft, varvid processen går vidare om bevarandet av våra kära kvarndamm och dess kulturhistoriska betydelse.


Vårt första intryck var att Mark- och miljööverdomstolen hade gjort en avvägd tolkning av de aktuella lagarna när man tillstyrkte Naturvårdsverkets ansökan. Efter djupare analys kvarstår dock ett par juridiska frågor som vi anser behöver rätas ut av högre instans.


Vi kommer före den 15 september lämna in fördjupningar av skälen till vår överklagan samt våra yrkanden. Det är långt ifrån säkert att vi beviljas prövningstillstånd även om vi anser att det finns goda skäl till överklagandet.


Utöver ovanstående parter, överklagar även Hembygdsföreningen Noraskog samt Sveriges Hembygdsförbund i Örebro län, Mark- och miljööverdomstolens dom från den 14 juni.


Vi fortsätter samarbetet med alla inblandade parter och vi är mycket tacksamma för det starka engagemang och stöd vi känner för att dammen ska få vara kvar.


Så länge dammen står kvar finns det hopp!

                                                                                                                      Foto: Pixabay


Dom i målet om Jerledammens utrivning har kommit


Mark- och miljööverdomstolen fastsäller domen i Mark- och miljödomstolen från 2021.


Till vår stora bestörtning kan vi idag den 14 juni 2023, konstatera att Mark- och miljööverdomstolen avslår överklagandena från samtliga klagande parter enligt domslut i mål nummer M 4324-21 . Därav ligger föregående dom med mål nummer M 1785-20 meddelad den 18 mars 2021 i Nacka Tingsrätt fast.


Därmed ges Naturvårdsverket klartecken att riva ut dammluckorna samt genomföra den förändring som de avser göra.


Kommentar till Mark- och miljööverdomstolens dom 230614

 

Vi har ännu inte hunnit läsa alla delar av domen, men måste utgå ifrån att Mark- och miljööverdomstolen har gjort en grundlig och avvägd tolkning av de aktuella lagarna när man tillstyrker Naturvårdsverkets ansökan om att få riva ut Järlefallsdammen. Vi är givetvis besvikna över utgången, men känner oss ändå tillfreds med processen i Mark- och miljööverdomstolen till skillnad mot den alltför summariska hanteringen i första instans.

 

Även om prövning enligt Kulturmiljölagen återstår, bedömer vi så här långt att vi nu kommit till vägs ände i de juridiska processerna. Vi konstaterar därmed att värdefulla kulturhistoriska miljöer har ett svagt skydd i svensk lagstiftning. För en dryg vecka sedan firade vi runt historiska byggnader i våra städer 500-årsjubileet av Sverige som stat, samtidigt strider en statlig myndighet för att få rasera mer än 500-åriga kulturhistoriska minnesmärken på landsbygden. Det är okänsligt och närmast tondövt av Naturvårdsverket att inte ta intryck av det massiva stöd för bevarandet av Järlefallsdammen som kommer från kommun, länsmuseum, hembygdsrörelsen, närboende och inte minst det mycket stora antal privatpersoner för vilka området är ett uppskattat utflyktsmål.

 

Det går att förena bevarandet av de kulturhistoriska värdena med förbättrade vandringsmöjligheter för öringen, vilket flera alternativa förslag belyser. Ännu är det inte för sent för Naturvårdsverket att öppna sina ögon för en balanserad förändring av Järlefallsdammen, som alla vet är möjlig om man bara har viljan.

 

 

Jan Olsson

Jerle Stadsförening


                                                                                                                      Foto: Pixabay


Domen i Mark- och miljööverdomstolen senareläggs ånyo


Domen uppskjuten igen!


Idag, den 22 maj, meddelade domstolen att domen skjuts upp ytterligare tre veckor till onsdag den 14 juni. Domstolen anger som skäl, efter de senaste överläggningarna per den 17 maj, att "mer tid behövs för domens avfattande".


.Ny tidpunkt för dom är onsdag den 14 juni kl. 11:00


Vi får ge oss till tåls några veckor och ser fram emot en trevlig stadsfest nu på lördag den 27 maj!

                                                                                                                      Foto: Pixabay


Jerle Stadfest 2023


27 maj kl. 11-16


Det blir i sedvanlig ordning underhållning, hantverk av varierande slag, mat och fika.


För det musikaliska står i år Hönsa-Karin och Anders Salomonsson.


Varmt välkomna önskar Jerle Stadsförening.


.

                                                                                       Foto: Jerle Stadsförening


Domen senareläggs till 24 maj


Ny tid för besked om Jerle Kvarndamms framtid


Med hänsyn till till målets beskaffenhet coh rådande arbetsbelastning krävs ytterligare tid för domens avfattande. Detta medelade Mark- och miljööverdomstolen idag, där ny tid för dom är satt till den 24 maj kl. 11:00.


.

                                                                                                                      Foto: Pixabay


Hovrättsförhandling om
Jerle Kvarndamm


Huvudförhandlingen avslutad


Idag fredag 17 februari avslutades huvudförhandlingen i Mark- och miljööverdomstolen gällande den föreslagna utrivningen av dammen vid Järlefallet. Förhandlingarna började med syn vid Järle Kvarndamm på torsdagen och fortsatte sedan vid Örebro tingsrätt med en domstol på plats från Svea hovrätt.

 

Sakägarna, med stöd av Jerle Stadsförening, tillsammans med Nora kommun, Örebro läns hembygdsförbund och Noraskogs hembygdsförening överklagade den snart tvååriga domen i Mark- och miljödomstolen i Nacka. Juridiskt ombud för oss och Nora kommun har varit advokat Arvid Sundelin, som har mångårig erfarenhet av mark- och miljömål.


Från föreningen har bl a Moa Rudebert, Jan Olsson och Lincoln Engberg deltagit under huvudförhandlingen. Vi som var med tycker att vår talan framfördes på ett utomordentligt bra och förtroendeingivande sätt och att våra argument gick fram.


Nu ligger avgörandet i domstolens händer. Det är inget lätt mål och det är omöjligt att sia om vartåt det lutar. Vi är dock helt nöjda med det sätt på vilket förhandlingarna genomförts och väntar nu på dom i målet som kommer 17 april.


Vi vill än en gång tacka alla som på olika sätt stöttat kampen om en bevarad kulturmiljö vid Järle kvarn!

.

Från vänster: Kommundirektör Christina Landoff, Lincoln Engberg, Moa Rudebert, Jan Olsson, advokat Arvid Sundelin samt biträdande jurist Katarina Johansson.

                                                                                                                        Foto: Privat


Ny informationen om Jerledammen


Tid fastslagen för huvudförhandlingen.


Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt har nu meddelat tid för huvudförhandlingen om utrivningen av Jerledammen. Det blir torsdag 16 februari och fredag 17 februari .Domstolen kommer i samband med detta också att göra syn här på plats. Vi återkommer när vi fått mer information.

.

                                                                                                                      Foto: Pixabay


Jerle Stadsfestival !


Manfred Erlandsson skapar - och sprider - historia.


Hela Jerle stad fick sig en total överraskning när Manfred Erlandsson, en Youtuber med nära 300.ooo följare, som bjuder på underhållning i form av experiment och utmaningar, plötsligt en dag besökte oss, för att på bara några få timmar få till en improviserad stadsfestival.


Detta energiknippe till underbar människa, tillsammans med sina kollegor, gick verkligen "all-in" för att få till scen, ljud, besökare och inte minst med konststycket att lyckas få dit en artist - för vad är väl en festival utan en folkkär artist?


Vi kan avslöja att Manfred och hans gäng lyckades med utmaningen och ni kanske undrar vem den folkkära  artisten var? Titta i klippet, så får ni se!


Som ett personligt tillägg, kan jag bara meddela att jag är ytterst ledsen över att jag inte var hemma just den dagen, så Manfred, du är varmt välkommen tillbaka för mer upptåg, experiment och utmaningar i Sveriges minsta och enda stad. ;-)

Manfred Erlandsson hittade till Sveriges minsta och enda stad.

                                                                                                                      Film: Manfred Erlandsson - Youtube


Jerle Stadsvandring en succé!


55 personer besökte oss under dagarna två.


Vädret var med oss under helgen den 24-25 september i samband med Bergslagens historiedagar och vår egen stadsvandring. Våra kåsörer och ciceroner, Maria Andréasson och Jan Olsson, ledsagdade de besökande runt vår lilla stad i strålande höstsol med begynnande gula och röda löv i dess omgivning.


Tillställningen var uppskattad med många frågor från de medverkande. En del så pass kluriga att vi måste dyka ner i våra gömmor för att kunna lämna svar.


Många passade på att ta en paus inne på Svalbo Café där det serverade tårta, bullar, kakor och räksmörgåsar till den fikasugne och en del besökte även Moa och Keith inne på Svalbo Keramik för att ta del av husets historia.


Föreningen och Jerle Stad tackar alla som kom och tog del av vår stads spännande historia. Ja, självklart - vi återkommer med fler stadsvandringar framöver. Håll utkik här på hemsidan eller våra sociala medier.

Glada deltagare och historieberättare under Jerle Stadsvandring 2022.


                                                                                                                                                     Foto: Lincoln Engberg


Bergslagens historiedagar


Fokus på Bergslagens historia!


Bergsbruket och järnhanteringen är en central del av Örebro läns förflutna och det är fortfarande ett högst levande kulturarv som berör många människor.


Den 22–25 september, arrangerar Örebro läns museum för första gången tillsammans med flera lokala aktörer Bergslagens historiedagar. Under dessa dagar öppnar eldsjälar och experter runt om i Nora, Lindesbergs, Ljusnarsbergs och Hällefors kommuner upp sina kulturmiljöer och museer och delar med sig av sina kunskaper.


Jerle Stadsförening bjuder på vår populära historiska Jerle Stadsvandring både på lördag och söndag med start såväl klockan 10 som klockan 14. Vi berättar bland annat om Carl Bonde, staden som inte ville växa och kanalen som aldrig blev färdig. En märklig historia från första halvan av 1600-talet.


Samling vid Svalbo Café vid starttiden och vi går en kort promenad (ca 200 m) förbi de historiska byggnaderna ner till Järlefallsdammen. Vandringen tar cirka 45 min i anspråk. För den som sedan vill veta mer om det unika huset Svalbo, så finns det möjlighet att besöka Moa och Keith inne i huset.


Svalbo café håller öppet kl. 10.00-17.00 båda dagarna, så passa på att ta ta en fika.


Välkomna!

Bergsmän i Bergslagen             .                                            Foto: Örebro Läns Museum


Jerle Stadsfest 2022


Tillbaka efter två års uppehåll!


Sista helgen i maj, lördag 28/5 kl. 11-17, ses vi äntligen på Jerle Stadsfest.


Musik och minimarknad med hantverk av skilda slag. Kanske finns här den perfekta presenten till mor?


Carl Jan Granqvist kåserar om gastronomi med njutning i fokus inne på Svalbo kl. 13:00 samt 14.30. 50 kronor i entré. Begränsat antal platser så var ute i god tid och boka via telefon: 070-566 35 60.


Utställning i Svalbo Den osannolika stolmakaren från Nävlinge.

Ett urval av Calle Warfvinges fantastiska stolar och pallar visas upp av hans bror.


Mäla serverar soppa och Mias Godsaker står fär fikat. Gubbkeps och Tröstlösa Kapell står för underhållningen.
Järle Stadsfest anno 2019         .                                                          Foto: Jan Olsson


Läget runt dammen


Processen fortgår i Mark- och miljööverdomstolen


I april 2022 började skriftväxlingen mellan parterna. Naturvårdsverket kommer nu att svara på våra skäl till att dammen inte ska rivas. Därefter får vi möjlighet att yttre oss gällande deras argument.


När skriftväxlingen väl är avslutad kommer Mark- och miljööverdomstolen att kalla till ny huvudförhandling. Detta kommer sannorlikt ske i höst eller runt årskiftet -22/23.

                                                                                                                      Foto: Pixabay


Svea Hovrätt har sagt sitt


Mark- och miljööverdomstolen ger oss prövningsttillstånd


Efter föredragning fattades det glädjande beslutet att prövningstillstånd ges till samtliga överklagande parter. Detta innebär såledas att domen från Mark- och miljödomstolen, vilken gav Naturvårdsverket rätt att riva kvarndammen, kommer omprövas.


Mycket glädjande tycker vi och vi vill rikta vårt stora tack till alla som stöttat oss och kommer att stötta oss i vår kamp, att bevara vår damm, vår industri- och stadshistoria samt vår vackra naturupplevelse.

Järle kvarndamm.                                                                                  Foto: Jan Olsson


Konst och kultur i dagarna två


Ljusstråk 4-5 september


Under kulturslingan Ljusstråk kommer Jerle Stad att erbjuda en mängd utställare och evenemang.
Allt ifrån keramik, måleri, glas och textil till smycken och koppar finns att beskåda och köpa.
Passa även på att delta i vår stadsvandring "Jerle Stad förr och nu", där Maria och Janne berättar om vår historiska stad Jerle och vår förenings verksamhet - inte minst om kampen som pågår för att bevara den historiska sevärdheten Jerle Kvarndamm.


Svalbo Café med Mias Godsaker serverar smörgåsar och bakverk. Vidare kommer Mäla servera grillat och ha kaffeservering med hembakat bröd. Den traditionella soppan kommer serveras inne på Svalbo som vanligt.


Under söndagen framför Samuel Skoglund med sin gitarr väl valda låtar vid caféet mellan 12 och 16.


Varmt välkomna!


2021 - året då föreningen ljusstråk firar 20-års jubileum!                Foto: Ljusstråk


Välkommen på Loppis i Jerle Stad


Bergslagens Loppishelg 17-18 juli


Passa på att redan nu tömma skåp, lådor, garage och källare och bege er till Jerle Stad för att vara med i gemenskapen. Ett bra tillfälle att bli av med lite användbara prylar som någon annan vill köpa. Du bestämmer själv vad du vill sälja och till vilket pris.


I samband med loppishelgen så har Mia cafét öppet 10-18.


Boka plats senast 15 juli via SMS eller ring till Mia 0729 43 92 68 eller Moa 070 566 35 60.


Även Jerle Stads Bokloppis vid Yxe Gamla Småskola har öppet under samma helg. Se anslag vid cafeét.

Välkomna på loppis!                                                                        Foto: Bergslagen.se


Jerle Stadsförening får stipendium!


Uppmuntran för fortsatt kamp


Nora Rotaryklubbs årliga kulturstipendium gick i år till Jerle Stadsförening för kampen mot rivning av dammen. Söndagen den 23 maj tog föreningen i egenskap av Jan Olsson stolt emot diplom samt prissumman om 3 000 kr från Nora Rotaryklubbs representant Boye Jonsson vid Järle kvarndamm.
Flera medlemmar från Rotary i Nora och Jerle Stadsförening mötte upp trots det regniga vädret.


Vi är mycket glada och stolta över att ha fått denna utmärkelse för vårt arbete, något som fortsätter med oförminskad kraft, där vi gör allt vi kan för att dammen ska få leva vidare.

Boye Jonsson överlämnar stipendiet till Jan Olsson.                  Foto: Maria Odheim


Du har väl inte missat vårt  nyhetsbrev?


Matnyttig information från föreningen


Den 28 april skickades vårt allra första nyhetsbrev ut till föreningens medlemmar, något vi hoppas ni har noterat. Om inte, titta i er skräppost om det hamnat där och passa samtidigt på att lägga till info@jerle.se som betrodd avsändare, så missar ni inte några nyheter framledes.


Bland annat presenteras i nyhetsbrevet lite mer ingående information gällande arbetet med att bevara såväl natur- som kulturmiljön vid Jerle Kvarndamm samt varför föreningen startades och såg sitt ljus 2017.


Trevlig läsning!

Jerle Kvarndamm.                                                                                      Foto: Okänd


Domen i Mark- och miljödomstolen överklagad


Över 250 bidragsgivare stöttar sakägarna


Domen i mark- och miljödomstolen den 18 mars, som gav Naturvårdsverket tillstånd att riva ut Järle kvarndamm, är överklagad till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. Formellt överklagas domen av sakägarna med Jerle Stadsförening som biträdande. En styrka är att även Nora biologiska förening kommer att biträda överklagadet. Tack var många generösa bidrag till föreningen, har vi nu möjlighet att företrädas av en välrenommerad advokatbyrå som är specialiserade på just mark- och miljömål.

 

Domen har även överklagats av Nora kommun, Örebro läns museum, Hembygdsföreningen Noraskog och Örebro läns hembygdsförbund. De överklagande parterna har nu på sig till 7 maj att precisera överklagandet.

 

I ett första steg behöver vi få prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen. Vi och vårt ombud bedömer att chanserna är goda att detta kommer beviljas. Ett svar på detta kommer troligen före sommaren och en huvudförhandling kan sedan sannolikt bli först 2022.

 

Jerle stadsförening tackar alla som på olika sätt bidrar till arbetet för att Järle kvarndamm ska få vara kvar och utvecklas. Kampen fortsätter!

Må klubban falla till vår fördel.                                                               Foto: Pixabay


Vill du stödja oss i kampen för

att rädda Järle kvarndamm?


Jerle Stadsförenings stödkassa för dammens bevarande


Vi behöver ekonomisk hjälp till juridiskt stöd och övriga omkostnader i vårt arbete med att stoppa utrivningen av Järle kvarndamm.


Swisha ditt bidrag till 1230041400

 (eller gör en banköverföring till cleraing nr 8191-9, kontonummer 14108030-9)

Märk beloppet med "dammen"

 

Eventuellt överskott kommer att användas i föreningens arbete med att bevara natur- och kulturmiljön
vid Järle kvarn.

 

Jerle Stadsförening administrerar insamlingen men har inte rätt att överklaga Mark- och miljödomstolens beslut, detta göres av sakägare och berörda organisationer vilka tillsammans kommer arbeta med detta.

Den hotade kulturmiljön vid Järle kvarndamm.                              Foto: Jan Olsson


Dammen får rivas


Mark- och miljödomstolen har lämnat sitt beslutMark- och miljödomstolen ger Naturvårdsverket rätt att riva ut Järle kvarndamm.

Domstolen har i all väsentlighet gått på den linje som Naturvårdsverket har drivit trots god argumentation från ett stort antal motparter.


Utöver stark kritik från närboende, har även detta framförts av Nora kommun, Länsmuséet i Örebro, Riksantikvarieämbetet, Hembygdsrörelsen, Nora biologiska förening samt ett flertal andra organisationer med intresse för kulturminnesvård. Stödet från allmänheten att rädda dammen är stort. Detta har visats genom namninsamlingar, ett högt antal tillkomna medlemmar i Facebook-gruppen samt det stöd som visades genom knutna band, tillika den ljusmanifestation som gick av stapeln den 10 december 2020.


Jerle Stadsförening menar att domstolen inte har gjort en balanserad avvägning mellan kulturmiljövärden och naturvärden. Samtliga motparter har lyft fram den stora bestående skada på en unik 500-årig kulturmiljö som en utrivning skulle medföra. Naturvårdsverket å sin sida har fört en märklig argumentation om att en utrivning skulle göra det lättare att förstå platsens historiska roll.


Sakägare och berörda organisationer överväger att överklaga domen. 


Jerle Stadsfest 2021 inställd


Corona sätter käppar i hjulet för andra året i radDå nytt Corona-vaccin togs fram och skulle distribueras inom en snar framtid såg styrelsen tidigt under året hoppfullt på att kunna genomföra årets upplaga av Jerle Stadsfest, vilken traditionsenligt hålls den sista helgen i maj varje år. Tyvärr har inte vaccinering kunnat ske i den takt att pandemi-restriktioner har kunnat lättas. Mot bakgrund av detta tog styrelsen i mars månad beslut om att stadsfesten ställs in även i år. Mycket tråkigt men vi ser fram emot en hejdundrande stadsfest anno 2022 istället.

Drottning Kristina och Carl Bonde från Jerle Stadsfest 2019.       Foto: Jan Olsson


500-årig kulturmiljö hotad


Brett stöd för dammens bevarandeVi som bor och har verksamheter här i Jerle Stad är naturligtvis djupt engagerade i de planer som Naturvårdsverket har presenterat runt dammen och kvarnen. Naturvårdsverket äger kvarnen och dammen och för att leva upp till olika lagkrav och för att underlätta fiskvandringen vill man göra en så kallad ”partiell utrivning” av dammen. Det innebär att dammluckorna tas bort och vattennivån sänks uppströms så att en fors skapas istället för nuvarande kvarndamm.

 

Naturvårdsverket presenterade sitt förslag hösten 2017 och runt årsskiftet 2017 – 2018 genomfördes samråd med berörda organisationer och fastighetsägare. Den helt dominerande andelen av alla berörda var tydligt negativa till förslaget. Tyvärr har den pågående processen redan inneburit att Naturvårdsverket avslutat avtalet med den person som restaurerat kvarnen och påbörjat småskalig elproduktion med vattenkraft, som därför nu upphört.

 

Järle kvarndamm och kvarn har ett högt kulturhistoriskt värde och finns tillsammans med omgivande odlingslandskap upptaget i Riksantikvarieämbetes förteckning över kulturmiljöer med riksintresse. Bruksmiljön vid Järle Kvarn har funnits sedan mitten av 1500-talet då Järleåns dalgång blev det viktigaste centrat för järnförädlingen i Noraskogs bergslag med hyttor och hammare som drevs av vattenkraft.

 

Kvarndammen och kvarnen bildar idag en sammanhållen helhet där dammens vattenspegel tillsammans med det strömmande vattnet genom dammen och nedströms ger en visuell förståelse för områdets funktion och historia. Från kvarndammen avleds vattnet genom kvarnen, dammluckorna och på södra sidan i en fåra under den gamla valvbron.


Vi menar att den föreslagna partiella utrivningen av dammen innebär en påtaglig skada på kulturmiljövärdena och påverka områdets värde som kulturhistoriskt intressant besöksmål.

 

Processen går vidare och inget slutgiltigt beslut om dammens framtid är ännu taget. Naturvårdsverket har nu våren 2020 ansökt till Mark- och miljödomstolen om tillstånd för partiell utrivning. Därmed är den formella juridiska processen startad.

 

Vi hoppas förstås att förslaget kommer att omprövas och att dammen i någon form kan få vara kvar. Inte minst under de varma och torra sommrarna 2018 och 2019 fick vi en föraning om hur lågt vattenstånd som en utrivning av dammen periodvis skulle medföra.

 

Om du vill läsa mer om Naturvårdsverkets utredning runt kvarnen och dammen samt föreningens yttrande, vänligen klicka på någon av länkarna till höger,

Följ kampen om dammen på den fristående Facebook-gruppen:

"Vi som vill rädda kultur- och naturmiljön vid Järle Kvarn"

Människor från när och fjärran visar sitt stöd för dammens bevarande genom personliga inlägg på knytna band runt broräckena till dammen vid Jerle Stad.                                                                                                                            Foto: Boel Johansson